Preloader
Widget Image

:

1-677-124-44227 info@your business.com 184 Main Collins Street West V. 8007

FOLLOW US ON INSTAGRAM

:

Preduzetnica, talenti i novac

Ciljna grupa iz ugla Konfučija

Nastavljamo sa savetima iz sveta preduzetništva, objašnjenim kroz slikovite primere. Prošli put smo se bavili tehnikama rešavanja problema u tekstu pomoću šešira. Ovoga puta, odlučila sam da napravim osvrt, na komentare koji dobijamo u okruženju. Ciljna grupa iz ugla filozofa Konfučija iliti kako nam filozoska izreka, pomaže da razumemo savete kupaca i razvijemo bolju poslovnu, marketing i prodajnu strategiju.
Komunikacija je osnova svakog našeg procesa. Ona je osnov ljubavi, svadja, razumevanja i pasolutnog razilaženja u mišljenju. Iako postoji verbalna i neverbalna, skloni smo da teško prihvatimo komentar na naše ponašanje, izgled, nešto naše – dete, posao, stan, partnera… Ali ne mora uvek da bude tako. Važna je perspektiva. I zato mi se čini da nam je Konfučije, još davne 500.godine p.n.e dao sjajno uputstvo. Na nama je da ga primenimo. Priprema za ovu “lekciju” je da razumemo, da kada se nekome obraćamo, moramo proceniti – trenutno stanje i poziciju tog nekog, bez obzira da li je reč o poslovnom ili ličnom odnosu. Podsetimo se izreke i odmah će nam sve biti jasno.
Ko zna, a zna da zna – nauči od njega – Iako su komentari od ovakvih osoba, nekada bolni za ego, od njih sam dobijala informacije – kako da usavršim proizvod, jer svojom “kritikom” ukazuju na “slabu kariku” posla. Ako procenimo da nam je važno i da smo rešili, to što nam oni kažu – odlično. Ali ako nismo rešili, a to su kupci koji “znaju šta pričaju” – onda znači da je na tome fokus. Dakle, povredjenost ega, treba da zamenimo zahvalnošću za savet, da poboljšamo proizvod-posao i idemo dalje. Ovakvi kupci su sjajni saradnici za “brainstormin” i razvoj strategije.  Takodje, njih je potrebno voditi kroz nove artikle. Oni mogu biti sjajni za “test grupu” klijenata, jer će biti i realniji, a možda i češći korisnici proizvoda od nas samih.
Ko zna, a ne zna da zna – otvori mu oči. Oni su potencijalni klijenti. Postoje oni kupci koji znaju šta žele, a ne znaju da je vaš proizvod – idealan za njih.  Ovakvi klijenti nam pomažu da razvijemo marekting i prodajnu strategiju, da bi kupcu bilo jasno i da bi odabrao vaš proizvod.
Ko ne zna, a zna da ne zna – nauči ga. Kupci koji čine ovu kategoriju, su potencijalni kupci i njima mozda treba najvise da se pozabavimo, jer njih moramo EDUKOVATI o proizvodu, benefitima, objasniti zašto je to dobro za njih. Dakle mi pre njih “vidimo” šta njima treba. Obično od ovakvih kupaca postaju najlojalniji i trajni kupci, jer imaju poverenje da se dobro razumete u svoj posao. Samo ih morate na početku dobro edukovati.
Ko ne zna, a ne zna da ne zna – skloni se od njega. Pristalica sam ideje, da nisu svi u pravu, jer mogu uvažiti nečije mišnjenje ako procenim da je deo iskustva ili znanja te osobe, za mene relevantno. Kao što ćemo teško moći da prihvatimo savet deteta o tome kako da komuniciramo na poslu, ne možemo lako prihvatati savete onih čije iskustvo i znanje, nisu naš fokus i nemaju nikakve veze sa onim što radim, niti su moja ciljna grupa. Od njih bismo najviše mogli da naučimo, koja je to ciljna grupa koja nije naša i da ako želimo i tu grupu da privolimo – osvestimo šta treba da uradimo.
Mogli bismo zaključiti da je svaka ciljna grupa iz ugla filozofa Konfučija korisna. Važno je da ne “upadamo u vatru” kada nam neko da komentar – konkretno u ovom slučaju – na naš posao, već da saslušamo i procenimo kako da ga pretvorimo u koristan savet, na putu ka uspehu!
Ukoliko Vam je potrebna konsultacija na ovu temu, možete mi se obratiti komentarom, biće mi drago da Vam pomognem.
Ukoliko želite da saznate koji je Vaš posao iz snova – savetujem IKIGAI konsultaciju.⁠
Ukoliko imate ideju, ali želite da naučite lekcije o preduzetništvu, savetujem ONLINE ŠKOLU PREDUZETNIŠTVA.⁠
Za one koji su pokrenuli ili žele da pokrenu biznis u kolačima, preporučujem da se informišu ovde. 
Za pokrenute biznise, kada Vam treba pomoć u nekoj faz postl – DELEGIRANJU, FINANSIJAMA, MARKETINGU, PRODAJI ili POSTAVLJANJU KORAKA PREMA CILJEVIMA – predlažem rad 1 na 1.⁠ Besplatan razgovor zakažite – ovde
Kada želite da proširite svoju vidljivost, poslovanje i prodaju na teritoriju Italije i ostalih delova EU, pročitajte opis usluga – ovde.
Za više informacija i načinu saradnje možete mi pisati na hello@marinalazarevic.com
BESPLATNE KONSULTACIJE – u decembru i januaru, na ovom linku zakažite 30-minutnu besplatnu poslovnu konsultaciju kako bismo zajedno doneli odluku da li vam je potrebna moja pomoć i na koji način. ⁠