Nisam za Vas ako…

Formula uspeha?
  • Možemo anagažovati najveće stručnjake – kao zaposlene
  • Možemo imati najbolje lične i poslovne konsultante
  • Možemo investirati onoliko koliko je potrebno

Sve to možemo imati, ali formula uspeha leži u osobi koja koordinira činjenicama.

Formula uspeha, leži u spremnosti onoga ko traži pomoć da pozitivno odgovori na sledeća pitanja:

  • Želim promenu
  • Verujem eksternom savetniku
  • Iskreno govorim o poslovnim iskušenjima i preprekama
  • Aktivno saradjujem u traženju rešenja
  • Sprovodim dogovor

Ukoliko je makar 4 od 5 odgovora pozitivno, možemo početi. U suprotnom, proces saradnje neće biti koristan.

Kada radim sa onima koji traže pomoć u definisanju Dream Job-a, dovoljno da sagledamo znanja, iskustvo, hobi i uz odredjene modalitete, veoma brzo dodjemo do rešenja. 

Ako radim sa onima koji su već u poslu i znaju gde im je najveći problem, ja sam im od velike pomoći, jer ne moraju da se udubljuju u materiju kojom evidentno ne vladaju, već objektivnost sagledavanja, fokusa i koraka, odredim ja, a oni sprovode.

Ali – nekada nije tako!

Zabava rešavanja poslovnih zagonetki po principu kombinacije – ukrštenih reči, osmosmerke i sudoku-a odjednom ima, za mene posebnu čar! Davanje predloga rešenja, koraka i adaptacije mi idu prilično dobro.

Medjutim, nekada je osoba duboko u stanju “SAFE MODE”-a, potrebne su razne tehnike da dodjem do ideje koja će izazvati sjaj u očima. Tada primenjujem sistem eliminacije, gde dajem ideje o potencijalnim rešenjima, a klijent govori, to ne jer – imam strah – nemam iskustvo – ne volim – neću – plašim se. Na ovakav način, ukoliko osvestimo da je uzork LIČNE prirode, moj deo je da uputim na one koji pomažu bolje od mene u LIČNIM TEMAMA. Poslovno tada možemo nastaviti, samo ako se paralelno radi na otklanjanju prepreka – nedostatak samopouzdanja, strah od neuspeha, nedostatak podrške… U suprotnom, obavestim klijente, da je najbolje da napravimo pauzu, jer znam da efekat rada neće biti dobar, a ni meni neće biti inspirativno da radim ukolko ne vidim dobre rezultate.

Slična je i tema, kada imamo NEDOSLEDNOST u sprovodjenju zadataka, jer je ne mogu biti preduzetnik umesto klijenta.

Dakle, posvećenost i predanost radu, ne očekuje se samo od mene, ona se podjednako očekuje i od klijenta sa kojim radim, jer je saradnja jednosmerna ulica, gde obe strane treba da vide isti cilj!

Nisam za Vas ako…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top